Twee veelvoorkomende polsblessures bij ouderen 

Onze handen en polsen zijn essentiële delen van ons lichaam die ons in staat stellen om dagelijkse taken uit te voeren, van eenvoudige handelingen zoals het vasthouden van een pen tot meer complexe handelingen zoals het uitvoeren van fijne motorische taken. Bij ouderen kunnen polsklachten echter een bron van ongemak en belemmering worden. In deze blog zullen we de meest voorkomende polsklachten bij ouderen bespreken, met speciale aandacht voor het carpaal tunnel syndroom en ganglion. 

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) 

Het carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door compressie van de mediane zenuw in de carpaal tunnel, een smalle doorgang in de pols. Ouderen hebben vaak een verhoogd risico op het ontwikkelen van CTS als gevolg van degeneratieve veranderingen in de polsstructuur en andere leeftijd gerelateerde factoren. 

Symptomen van CTS zijn onder meer pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in de hand en vingers, vooral ‘s nachts. Ouderen kunnen deze symptomen ervaren tijdens activiteiten die herhaalde polsbewegingen vereisen, zoals typen, breien of tuinieren. 

Behandelingen voor CTS variëren van conservatieve maatregelen zoals polsbrace, fysiotherapie en medicatie tot meer invasieve opties zoals corticosteroïde-injecties en chirurgische ingrepen om de druk op de mediane zenuw te verlichten. 

Ganglion 

Een ganglion aan de pols is een veelvoorkomende niet-kwaadaardige zwelling die optreedt als gevolg van de ophoping van synoviale vloeistof rondom gewrichten of pezen, meestal in de pols of hand. Hoewel ganglia over het algemeen goedaardig zijn, kunnen ze pijnlijk zijn en beperkingen veroorzaken in de beweging van de pols en hand. 

Ouderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ganglia als gevolg van slijtage van gewrichten en pezen na verloop van tijd. De exacte oorzaak van ganglia is niet altijd duidelijk, maar ze kunnen worden geassocieerd met letsel, overbelasting of degeneratieve veranderingen in de gewrichten. 

Behandelingen voor ganglia variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de impact op de dagelijkse activiteiten. Conservatieve benaderingen omvatten het aanbrengen van drukverbanden, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren en het gebruik van pijnstillers. In sommige gevallen kan een arts een punctie uitvoeren om de vloeistof uit het ganglion te verwijderen, of een chirurgische ingreep voorstellen om het ganglion volledig te verwijderen. 

Hoewel het carpaal tunnel syndroom en ganglion twee van de meest voorkomende polsaandoeningen bij ouderen zijn, zijn er nog andere aandoeningen die ook polsklachten kunnen veroorzaken, zoals artritis, tendinitis en fracturen. Het is belangrijk voor ouderen om eventuele polsklachten serieus te nemen en tijdig medische hulp in te roepen om een nauwkeurige diagnose te stellen en een geschikte behandeling te krijgen. Met de juiste zorg en behandeling kunnen veel polsaandoeningen effectief worden beheerd, waardoor ouderen een betere kwaliteit van leven kunnen behouden en blijven genieten van hun dagelijkse activiteiten.